Gratin van asperges met ham

  • Bereidingstijd
    25 Min
  • Kooktijd
    20 Min
  • Personen
    2
  • Bekeken
    611

Ingrediënten

Bereiding

Stap 1

Maak de asperges schoon. Breek de harde uiteinden af, zorg dat de asperges netjes passen in je ovenschaal. Schil de asperges – vanaf 2 cm onder het topje – met een dunschiller. Bewaar een deel van aspergeschillen en de uiteinden voor straks, om er een bouillon van te maken.

Stap 2

Doe lauw water in een hoge kookpot of aspergepot. Voeg een snuif zout toe. Leg de asperges er onmiddellijk in – schik ze zodanig dat de aspergetopjes niet onder water staan. Zet op het vuur en breng aan de kook. Zet, van zodra het water kookt, het vuur lager zodat het water net niet kookt. Zet het deksel op de pot en laat de asperges 5 minuten blancheren. Haal ze uit de pot en laat uitlekken.

Stap 3

Wikkel de asperges per drie in een sneetje ham en schik de pakketjes in een ovenschaal. Verwarm de heteluchtoven op 180°C, gecombineerd met de grillstand.

Stap 4

Doe een handvol van harde uiteinden en de aspergeschillen in een kookpot en bevochtig met 750 ml water. Breng aan de kook. Laat de bouillon 25 minuten trekken op een zacht vuurtje.

Stap 5

Maak de saus. Maak eerst de roux: smelt de boter op het vuur, voeg de bloem toe en roer met een garde tot je een koekjesgeur bekomt. Voeg een scheutje koude melk toe en roer los. Voeg de rest van de melk toe. Roer met een garde en laat indikken. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Neem de saus van het vuur en roer er de cheddar, de geraspte parmezaan en 80 g van de gemalen gratinkaas door. Zeef de bouillon en voeg op het laatst 100 ml ervan toe aan de saus.

Stap 6

Giet de saus over de aspergepakketjes, strooi er de rest van de gemalen gratinkaas over en schuif de schaal in de oven. Laat gedurende 20 minuten garen en gratineren.

Stap 7

Haal de schaal uit de oven, garneer met wat bladpeterselie en serveer.

Manon

Hey ik ben Manon, enthousiaste eter, freelance culinair journalist en foodstyliste. Ik kook graag met producten van Belgische bodem en ben dan ook supertrots dat ik receptjes mocht maken met de verse asperges van Aspergehoeve Lavrijsen. Ik toon je graag de veelzijdigheid van dit witte goud. Laat het smaken!

Andere recepten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *