Romige aspergesoep met krokante ham

  • Bereidingstijd
    10
  • Kooktijd
    40
  • Personen
    4
  • Bekeken
    279

Ingrediënten

Bereiding

Stap 1

Spoel de prei en de selder en snijd in grote stukken. Pel de ui en snijd grof.

Stap 2

Maak de asperges schoon. Schil het onderste deel (2cm vanaf het kopje) van de asperges met een dunschiller en breek de harde uiteindes af. Houd de aspergeschillen en de uiteinden apart. Snijd aspergepunten eraf en snijd de rest van de asperges in grove stukken.

Stap 3

Verhit de olijfolie in een kookpot. Voeg de stukken ui, selder en prei toe en laat even stoven. Voeg dan de aspergestukken toe, maar houd de punten apart. Laat even stoven.

Stap 4

Doe intussen de aspergeschillen en de harde uiteinden in een steelpannetje en voeg 0,5 liter water toe. Breng aan de kook.

Stap 5

Voeg de kippen- of groentebouillon aan de kookpot met de gestoofde groenten toe en breng aan de kook.

Stap 6

Neem het steelpannetje van het vuur en giet de aspergebouillon door een zeef. Druk de schillen en uiteinden in de zeef goed aan met een pollepel, zodat zoveel mogelijk smaken vrijkomen.

Stap 7

Voeg de aspergebouillon toe aan de kookpot. Laat opnieuw even doorkoken totdat de aspergestukken gaar zijn. Mix de soep. Breng op smaak met peper en zout, voeg 100 ml room toe en meng goed. Voeg de aspergepunten toe en breng de soep tot net onder het kookpunt en laat de punten even mee garen.

Stap 8

Leg de sneetjes ham op een bord met keukenpapier en zet 90 seconden op 750 Watt in de microgolf tot de ham krokant is.

Stap 9

Schep de aspergesoep in de kommetjes en werk af met een stukje krokante parmaham en eventueel met een beetje room. Tip: Je kunt de krokante parmaham ook vervangen door andere garnituur, zoals grijze garnaaltjes of pesto.

Manon

Hey ik ben Manon, enthousiaste eter, freelance culinair journalist en foodstyliste. Ik kook graag met producten van Belgische bodem en ben dan ook supertrots dat ik receptjes mocht maken met de verse asperges van Aspergehoeve Lavrijsen. Ik toon je graag de veelzijdigheid van dit witte goud. Laat het smaken!

Andere recepten

Reacties

  • Avatar

    Benny

    Beste Manon,
    Moet de soep in stap 7 niet opnieuw door een puntzeef, zodat mogelijks de aanwezige vezelachtige slierten en/of delen afkomstig van de asperges uit de soep/vocht verwijderd worden? Want is het enig nadelig onderdeel van deze soep en niet echt smakelijk als je van fluweelzachte soep houdt????
    Groetjes van een hobbykok en grote liefhebber van asperges,

    Benny

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *